Domači njoki iz krompirja in kolerabe

Osnovno testo iz kuhanega krompirja (za 2,5 kg mase ali približno 10 porcij):

  • 2 kg kuhanega krompirja (mokastega),
  • 25 dag moke (lažje se dela z ostro moko),
  • 5 jajc,
  • 5 dag masla ali druge maščobe (uporaba maščobe ni nujna, je pa dobrodošla),
  • sol.

Postopek:

Skuhan krompir stremo na koščke. Dobro je, če ga razgrnemo na večji površini, da tako izgubi nekaj dodatne vlage. Na vroč krompir zrežemo maslo, da se raztopi. Ko se masa nekoliko ohladi, jo posolimo in dodamo jajca ter premešamo. Če mesimo manj časa, bodo njoki bolj rahli.

K zgornjemu receptu lahko dodajamo različne dodatke: skuhano in pasirano bučo, korenje, drobno nasekljan čemaž ali kako drugo začimbo, sire, skuto, sok rdeče pese, kuhano in pasirano kolerabo