Lahko in zdravo skutino pecivo z robidnicami in olivnim oljem

Sestavine:

  • 60 g semoline ali pšeničnega zdroba
  • 120 g gladke bele moke, tip 500
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 370 g ricotte ali pasirane skute
  • 120 g sladkorja
  • 1 čajna žlička vaniljeve esence ali semen
  • lupinice ene limone
  • 1 žlica mleka
  • 1 žlica ruma (poljubno)
  • 60 g stopljenega masla
  • 40 ml olivnega olja
  • 200 g robid

ROBIDOV DŽEM

  • 200 g robid
  • 40 g sladkorja

Postopek:

PRIPRAVIMO ZMES ZA PECIVO

Pečico segrejemo na 175 °C. V skledi premešamo semolino, oziroma pšenični zdrob, moko in pecilni prašek. V ločeno skledo damo jajca, skuto, sladkor, ščep soli in vaniljevo esenco ali semena, lupinico ene limonine ter žlico mleka in žlico ruma (poljubno). Z elektičnim mešalnikom dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.

PRIPRAVIMO ZMES ZA PECIVO

Mešanico suhih sestavin (zdrob, moka, pecilni prašek) dodamo k mokrim sestavinam (jajca, skuta…) in dobro premešamo z električnim mešalnikom. Postopoma dodajamo stopljeno, ohlajeno maslo in olivno olje in dobro vmešamo v mešanico. Dodamo robide in rahlo premešamo s kuhinjsko lopatico, da se robide ne “zmučkajo”.

ROBIDOV DŽEM

Pripravimo robidov džem. V kozico damo robide in sladkor. Postavimo na srednje močan ogenj in ko mešanica zavre, kuhamo še 5 minut. Odstavimo z ognja in počakamo, da se zmes ohladi.

PEČENJE IN POSTREŽEMO

Zmes za skutno pecivo z robidami in olivnim oljem enakomerno razporedimo po globokem pekaču (približno 20 x 30 cm), obloženim s papirjem za peko. Postavimo v pečico in najprej pečemo 25 minut pri 175 °C, nato enakomerno premažemo z robidovim džemom in postavimo nazaj v pečico in pečemo še 25 – 35 minut pri 175 °C. Pecivo vzamemo iz pečice, pustimo da se ohladi, nato pa razrežemo in postrežemo.

Vir: Jernej Kitchen