Tradicionalna okusna bujta repa (z mesom ali brez)

Sestavine:

  • 500g kisle repe
  • 5 poprovih zrnc
  • 1 lovorjev list
  • 1l vode (plus več po potrebi)
  • 80 gprosene kaše
  • 4 žlice olja
  • 1 manjša čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica mlete sladke paprika
  • 1/2 žličke majarona
  • 1 žlička soli
  • poper

Priprava:

  1. Skuhaj repo: V velik lonec daj kislo repo. Če se ti zdi prekisla, jo prej splakni. V lonec daj še poprova zrnca in lovorjev list in repo zalij z vodo. Repo zavri in kuhaj približno 30-40 minut. Nato na repo stresi proseno kašo in kuhaj še 15 minut.
  2. Pripravi prežiganje:V ponvi segrej olje in dodaj sesekljano čebulo ter kuhaj toliko časa, da se čebula zmehča. Nato dodaj moko, dobro premešaj in kuhaj vsaj pet minut. Nato dodaj sesekljan česen in kuhaj, da zadiši. Dodaj še mleto papriko, majaron in sol in dobro premešaj ter kuhaj še minuto.
  3. Bujto repo dokončaj:Prežiganje nato dobro umešaj v repo in kuhaj še 10 minut. Če je bujta repa pregosta, dodaj še malo vode. Bujto repo zavri, poskusi in dosoli ter popopraj po potrebi. Že želiš lahko v pripravljeno bujto repo umešaš še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso, čudovita pa je tudi le s kosom kruha ali pa čisto brez vsega. Bujto repo popopraj, postrezi in uživaj.

Že želiš lahko v pripravljeno bujto repo umešaš še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso.

Recept in fotografija: Sitfit