Enostavne poširane hruške v rdečem vinu z mascarpone kremo (za 4 osebe)

Sestavine za poširane hruške:

  • 0,75l rdečega vina (npr. merlot, refošk ali teran)
  • 4 trše hruške
  • 100g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1 pomaranča (sok in lupina)
  • 1 žlička cimeta
  • vanilija (esenca, strok ali koncentrat)

Sestavine za mascarpone kremo:

  • 3 žlice mascarpone sira
  • 120ml sladke smetane
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 1 žlica mletega sladkorja

Priprava:

  • Pripravi hruške: Izberi trše hruške, potem pa jih z lupilcem za zelenjavo previdno olupi, pecelj pusti. Če hruška ne stoji pokončno, spodnji del pri mušici malenkost odreži. Še enkrat poskusi, če hruška stoji
  • Hruške skuhaj: V večjo kozico zlij vino, sladkor, cimet, olupljeno pomarančno lupinico (brez belega dela), sok pomaranče in kuhaj, da se sladkor stopi. Hruške položi v kozico in kuhaj približno 30 minut, hruške občasno obrni. Medtem večkrat preveri, če se morda hruške niso že zmehčale, saj bo kuhanje odvisno od velikosti hrušk. Kuhane hruške previdno vzemi iz tekočine in prihrani za serviranje.
  • Pripravi sirup: Tekočino precedi in postavi nazaj na štedilnik. Kuhaj toliko časa, da se tekočina zreducira na polovico in da postane gostejša in svetleče sirupasta. Trajalo bo približno 15 minut. Sirup ohladi na sobno temperaturo in prihrani do serviranja.
  • Pripravi kremo: V posodici zmešaj vse sestavine za mascarpone kremo. Naj bo svilnata in brez grudic.
  • Sladico serviraj: Na krožnik razporedi nekaj kreme, nato pa nanjo postavi kuhano hruško. Prelij s sirupom in postrezi.
  • Dodatno: Če želiš sladico še obogateti, dodaj razdrobljene piškote ali pa sesekljane pistacije ali pražene lešnike.

Vir: Sitfit