Sestavine za 4 osebe:
1 majhno granatno jabolko
Jogurtov mousse
- 4 listi želatine ali pektina
- 350g gostega navadnega jogurta
- sok ene limone
- 60g sladkorja v prahu / medu ali javorjevega sirupa
- 150ml sladke smetane
Kakijev pire
- 2 zrela kakija
- 40ml ruma
- 40g sladkorja v prahu / medu ali javorjevega sirupa
- 0,25 žličke mletega cimeta
Postopek:
Liste želatine namočimo v hladno vodo. Pustimo stati 10 minut, da želatina nabrekne. Medtem jogurt zmešamo s sladkorjem v prahu in limonino lupinico.
Namočeno želatino odcedimo in v majhni kozici na nizki temperaturi počasi stopimo. Pazimo, da želatina med segrevanjem ne zavre. Ko se želatina raztopi, kozico odstavimo. V želatino vmešamo dve do tri žlice jogurta. Nato zmes vlijemo v skledo s preostalim jogurtom in vse skupaj dobro premešamo. Sladko smetano čvrsto stepemo. Nežno in počasi jo zmešamo z jogurtom.
Z ostrim nožem odrežemo cvetni nastavek granatnega jabolka. Sadež postavimo pokonci (odrezan del je obrnjen navzgor), nato pa z nožem v enakomernih razmakih zarežemo skozi lupino navzdol. Dele lupine zavihamo nazaj in peške s prsti potisnemo v skledo ter odstranimo vse grenke opne.
Peške granatnega jabolka razporedimo po kozarčkih (nekaj pešk prihranimo za dekoracijo). Na peške z žlico naložimo jogurtov mousse (pazimo, da kozarčkov ne napolnimo do vrha, saj bomo na koncu dodali še kakijev pire). Kozarčke za dve do tri ure shranimo v hladilnik, da se jogurtov mousse strdi.
Kakija operemo, razpolovimo in odstranimo morebitne koščice. Z žličko postrgamo meso in ga stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo sladkor, rum in cimet ter vse skupaj zmiksamo v gladek pire. Kozarčke vzamemo iz hladilnika in kakijev pire naložimo na jogurtov mousse. Pripravljeno sladico okrasimo s prihranjenimi peškami granatnega jabolka in postrežemo.