Zemlja & Morje

Zadruga s statusom socialnega podjetja je pred leti vzklila kot samoiniciativna pobuda istrskih ekoloških kmetov, z željo, da skupaj nastopimo na trgu in slovenskim potrošnikom zagotovimo dostop do kakovostne lokalne ekološke hrane. Poleg iskrene skrbi za naše kupce in boja proti zavajanju in goljufanju v prehranski industriji, naše poslovanje temelji tudi na demokratičnem upravljanju - en član en glas, neprofitnosti - dobiček zadruge vlagamo v razvoj, pravičnem plačilu za kmete ter skrbi za naravo in okolje.

Naše poslanstvo in način dela najbolje povzame misel članice Romane Rejc, ki pravi: »Za nas ``eko`` ni le tržna niša, ampak način življenja.«

Zadruga se je v zadnjem letu razširila in v našo »skupnost« je vključenih že več kot 50 ekoloških kmetij iz cele Slovenije. Sodelujemo s kmetijo Natek, Korenika, Vila Natura, Miš in mnogo drugih.

Naše poslovanje temelji na

Certificirana ekološka pridelava, 100% sledljivost
Brez gensko spremenjenih organizmov in umetnih aditivov
Direktno iz slovenskih kmetij, brez posrednikov
Pravično za kmete, najboljša kakovost za kupce, prijazno do narave

Nina Froggatt

EKOLOŠKA KMETIJA GRAMONA

Skupaj z možem, ki izhaja iz Anglije in dvema majhnima otrokoma se je pred nekaj leti vrnila v Slovenijo ter življenje zasnovala na družinski kmetiji Gramona nad Sečoveljskimi solinami. Kmetijo je Nina prevzela po svoji mami in tako nadaljuje bogato tradicijo štirih generacij kmetovalcev, ki zemljo obdelujejo v skladu z načelom, da narava poda odgovor na vse. Na rodovitni zemlji pod svobodnim soncem pridne ročice družine Frogatt ustvarjajo in pridelujejo dobrote iz narave.Lega in piš morskega vetra iz solin pa daje njihovim pridelkom in oljkam edinstveni okus, poln ljubezni in radosti. Živijo in ustvarjajo v sozvočju z naravo, kar je čutiti praktično v vsakem njihovem koraku, tudi v koraku bosonogih otroških nožic, ki tečejo po sveže pokošeni travi in širijo otroško energijo.
Glavni pridelki so oljke in ekstra deviško hladno stiskano oljčno olje z zasščitenim geografskim poreklom ter kaki. Na kmetiji pa pripravljajo tudi razne „gurmanske“ dobrote, kot na primer sol z oljkami , sušeni kakiji, domača »šalša« in druge. Pogosto jih na kmetiji obiščejo tudi šolarji, turisti in druge skupine, saj izvajajo različne oblike izobraževanja in pokušin na kmetiji.

Dane Podmenik

KMETIJA KABOLCA

Ljubezen do zemlje ga je iz življenja v prestolnici prignala na barvito podeželje slovenske Istre, kjer je več kot 15 let nazaj našel svoj prostor in pričel odkrivati mogočni svet ekološkega kmetijstva. Leta 2011 je nastopil čas za ustvarjanje lastne zgodbe, s prvo njivo v čarobni dolini reke Rokave na območju predvidenega parka Dragonja in oljčnikom pod Montinjanom, čudovito istrsko vasico v zaledju Kopra. Danes na približno 3 hektarjih rodovitne zemlje v rokavski in vanganelski dolini ter na Čenturju in Montinjanu, srčno sledi začrtani poti in načelom ekološkega kmetijstva oziroma »eko« viziji slovenske Istre. V ekološkem kmetijstvu vidi izjemno prihodnost, saj deluje v sožitju z naravo, hkrati pa omogoča pridelovanje najbolj kakovostne hrane, polne vitaminov in mineralov ter brez kemikalij. Prideluje pestro paleto zelenjave oz. vrtnin, žita (kamut, pira), jagode, češnje, slive in oljčno olje. Kot prvi kmet v Istri ponuja možnost, da si kupci lahko sami kadarkoli naberete pridelke na eni izmed njiv.

Dean Plahuta

EKO VINOGRADNIŠTVO PLAHUTA

Eden od pionirjev eko vinogradništva pri nas je pravi »Ištrijan« z dušo in telesom, trmast kot narava v vsej svoji celosti, ki mu vsakodnevno postavlja izzive že od leta 1998, ko je v Marezigah prevzel vodenje kmetije z več kot stoletno tradicijo. Največjo pozornost je usmeril na vinogradništvo in če se udeležite njegove vinske degustacije, lahko vsaj za nekaj trenutkov stopite v njegov magični svet vina. Prideluje vinske sorte Refošk, Malvazija, Cabernet Sauvignon Posebnost pa sta rose, ki ga pripravi iz refoška ter starodavna že skoraj pozabljena lokana sorta rdeči Muškat oz. Cipro.

Tu je še oljčnik, ki s svojo idealno lokacijo v sončnih Marezigah vsako pozno jesen razveseli z ekološko pridelanim in hladno stisnjenim oljčnim oljem. Sladke rdeče Češnje pa so ga »zapeljale«, da je poleg preostalega sadja, leta 2017 zasadil največji nasad češenj v slovenski Istri (več kot 700 dreves). Tiste redke trenutke prostega časa najraje izkoristi za igranje tube v Marežanskem orkestru in še tam izživi veselje do življenja, glasbe ter vsega lepega.

Romana Rejc

KMETIJA NAVDIH ISTRE

V neokrnjeni naravi pod vasico Koštabona, v Sveti Jeleni ob poti do Supotskega slapa se nahaja ekološka kmetija Romane Rejc. Povsem odmaknjena od zunanjega sveta in brez direktnega stika s sosedi je prava oaza narave v vsejsvoji prvinskosti in tu najdemo njivice, ki jim družbo delajo mlade in stare oljke, sadno drevje ter fige. Od pomladi do jeseni, v skladu z ritmom narave in načeli biodinamike, skrbi za raznolik pridelek, jesen pa je tudi čas obiranja oljk, ko z ljubeznijo do teh mogočnih dreves obere plodove in poskrbi, da gredo le-ti najhitreje v torklo. Kot je mogočna narava, je tudi Romana povsem sama in z lastnimi rokami postavila hišico iz naravnih materialov, svoj raj na zemlji. Tega pa izjemno rada podeli z vedoželjnimi turisti, ki pridejo na oddih v njeno hišico, v iskanju miru in daleč stran od ponorelega sveta.

Prideluje razno zelenjavo, zelišča, sadje in oljke oz. Oljčno olje. Ko ima čas, pa pripravi tudi odlične marmelade, namaze, vloženo zelenjavo, šalšo in še kaj.

Andrej Grego

OLJKARSTVO

Dve generaciji skupaj zmoreta več in lahko uspešno združujeta izkušnje ter mladostno energijo in zagnanost. To dokazuje Andrej Grego, ki ju z očetom druži ljubezen do zemlje in mogočnih oljk, kar izkažeta v obdelovanju največjega oljčnega nasada v slovenski Istri. Njun oljčnik se mogočno razprostira na območju slikovite istrske vasice Padna v zaledju Pirana, ki si lasti »neuraden« naziv najlepše istrske vasi in ki tradicionalno vsako pomlad vabi na »Praznik olja in bledeža«. Z veseljem odpreta svoja vrata na stežaj vsem, ki jih zanima kako sta se leta 2014 usmerila v ekološko pridelavo, sodoben način gospodarjenja, saj se zavedata, da je skrb za naravo temelj dolgoročnega delovanja. Seveda pa ob tem tudi ponosno pokažeta lastno torko, ki pozno jeseni pride v ospredje ter pokaže vso svojo moč, da ustvari vrhunsko hladno stisnjeno ekološko oljčno olje.

Ekstra deviško in hladno stiskano oljčno olje pridelujejo iz različnih sort (istrska belica, Leccino, Maurino, Frantoio), v obliki sortnega olja in „cuvee“ oz. Mešanice različnih sort.

Mitja Petrič

ŠKOLJKARSTVO MYTILUS

Na majhnem koščku slovenskega morja, globine le-tega odkrivajo pravo morsko bogastvo. Čistost vode je idealna za gojenje školjk, kar je odkril tudi Mitja Petrič, ki se s školjkarstvom ljubitelsko ukvarja že od malih nog, leta 2004 pa jepričel s profesionalno „kariero“ školjkarja. Poleg ostrig, ladink in dondol, glavno pozornost namenja gojenju sredozemskih klapavic ali pedočev, ki jih danes pozna praktično vsakdo in njihovi ljubitelji vedo kako slastne so, ko se jih pripravi na buzaro. Bela ali rdeča buzara, to sploh ni dilema, samo da so školjke sveže in Mitja z ekipo sedmih zaposlenih poskrbi, da k vam pridejo direktno iz morja na krožnik. Te dragocene morske dobrote gojijo v naravnih gojiščih na Debelem rtiču, v Strunjanu in Sečovljah, kjer Jadransko morje nudi vse kar le-te potrebujejo. Bolj sveže ne morejo biti.

Kmetovalci

Ostale kmetije vključene v našo skupnost: eko-socialna kmetija Korenika, čebelarstvo Vajda, Vila Natura, Ekodar mesnine, eko kmetija in sirarna Pri Lovrču in ostale